Tilbake

Brukermedvirkning

Brukermedvirkning på individnivåinnebærer at arbeidet planlegges, gjennomføres og evalueres sammen med barnet/ungdommen/familien. Dette for å sikre felles forståelse, involvering og eierskap til positiv utvikling.  

FNs komité for rettigheter har utarbeidet ni prinsipper for oppfyllelse av barns rett til medvirkning.

Arbeidet skal ta utgangpunkt i å styrke både barnet/ungdommen og laget rundt barnet/ungdommen. Vi har særlig fokus på å styrke rollen som foreldre/foresatte.    

Arbeidet er basert på at barnet/ungdommens behov og meninger er i sentrum, men utfordringer løses ikke hvis ikke nettverket rundt barnet/ungdommen er involvert. Det blir derfor lagt stor vekt på at de kommunale tjenestene skal samhandle både med barnet/ungdommen og foresatte gjennom hjelpeprosessen, og at begge skal involveres på et tidlig tidspunkt etter at bekymringen for barnet/ungdommen har oppstått.

Foreldreinvolvering innebærer også at foresatte på eget initiativ kan involvere kommunale tjenester dersom de er bekymret for egne eller andres barn. 

Brukermedvirkning på individnivå

Når våre innbyggere trenger hjelp til å mestre hverdagen er det noen få, men viktige momenter å huske på for at hjelper og den som har behov sammen kan komme frem til den beste løsningen. Disse momentene inkluderer:

  • å bli tatt på alvor
  • å bli behandlet med respekt
  • å føle tillitt og trygghet
  • å få hjelp når behovet er til stede

På individnivå har vi brukermedvirkning på følgende måte:

  • Utviklingssamtale
  • Medarbeidersamtale
  • Foreldresamtale i barnehage
  • Klassens time

Barnets beste og grad av medvirkning etter alder

Barnets beste
Barnekonvensjonen artikkel 3 og 12Grunnloven § 104 og forvaltningsloven § 17 gir barn og unge en rett til å bli hørt i saker som vedrører dem. Dette gjelder uavhengig av alder eller forutsetninger. Utgangspunktet er at vi skal høre med barnet/ungdommen direkte. Barnet/ungdommen har ikke en plikt til å uttale seg, men skal få muligheten. Et grunnleggende hensyn at barnets beste skal ligge til grunn i alle handlinger og avgjørelser som berører dem.

Grad av medvirkning etter alder
Lovverket gir visse føringer for alder og grad av medvirkning, men som hovedregel har barnet rett til å uttale seg og medvirke i egen sak. Dette er en menneskerettighet som er nedfelt i både Grunnloven § 104, Barnekonvensjonen artikkel 12 og barnevernsloven § 1-4.

Samtykke og medbestemmelsesrett

  • Barn under 12 år: Foresatte har samtykkekompetanse på vegne av barnet.
  • Barn mellom 12-16 år: Barnet/ungdommen sin mening skal bli vektlagt. Barnet/ungdommen har samtykkekompetanse når det gjelder helsehjelp for forhold som foresatte ikke er informert om, og når tiltaket tilser det.
    • Ungdom mellom 16 og 18 år: Ungdommen har rett til å samtykke selv